Woonachtig in Twente, trotse vader van twee pubers en een ontzettende streber op werkgebied. Danny Pieters komt vol enthousiasme het atelier van Bregje Horsten binnenlopen voor het – bij trouwe HIT magazine lezers – alom bekende schildersinterview. Hij heeft totaal geen verwachtingen, maar zich stiekem wel een beetje voorbereid in de auto. “Ik wilde er eigenlijk niet over nadenken, maar tijdens de autorit hiernaartoe kon ik niet aan mijn gedachten ontkomen.”

Van ver

“Die reisafstand is toch wel een dingetje”, lacht Danny, als Bregje hem vraagt waar hij woont. Niet iedereen zou ervoor kiezen om een baan op ruim twee uur rijden van huis te nemen. We zijn dan ook erg benieuwd om welke redenen Danny deze keuze heeft gemaakt. “HIT Profit is al jaren klant van ENGIE, hierdoor kende ik Colas van de Valk al redelijk. Vorig jaar stonden we samen op een evenement. Hier gaf hij aan met de gedachte rond te lopen een stapje terug te gaan doen in de dagelijkse leiding en meer te willen focussen op strategie en beleid. Nog geen half jaar later kwamen we in contact: of ik zijn functie als CEO over wilde nemen.” De indiensttreding is een goed en zorgvuldig proces geweest, gebaseerd op gevoel en vertrouwen. De bedoeling is dat Colas steeds meer loskomt van de organisatie en Danny de tijd krijgt om het bedrijf te leren kennen.

Iets met HIT Profit

Ondertussen staat Danny voor zijn schildersdoek en geeft hij aan niet abstract te willen gaan schilderen. “Ik zou graag iets over het bedrijf willen schilderen. Maar wat? Geen idee. Het wordt in ieder geval spontaan”, lacht hij. Hij kiest voor de kleur blauw als ondergrond, één van de kleuren van HIT. Het lijkt me een goed idee om te visualiseren waar we met HIT naartoe willen.” Vervolgens schildert hij eerst één berg, om er daarna nog een hoop bij te zetten. “Ik zie voor me dat we met HIT op een berg staan, maar dat er nog een hoop andere bergen – oftewel doelen – te beklimmen zijn. De vraag is nu: waar willen we naartoe?” Het is een proces dat niet over één nacht ijs gaat. Niet helemaal mijn ‘stijl’, want ik ben niet van het langzame. Maar ook ik besef, dat het erg belangrijk is om de zaken concreet te maken voor elkaar en anderen.” Ondertussen brengt Danny met snelle slagen de verf op zijn doek aan, “zie je wel, ik kan de dingen niet langzaam doen.”

Kansen pakken

Voorheen werkte Danny als Managing Director bij ENGIE Energie B2B. “Dit is een grote corporate met veel lagen en vaak langdurige besluitvorming. Na een tijdje merkte ik, dat zowel ik als mijn ambities niet meer bij zo’n soort bedrijfsvoering pasten. Ik wilde meer uit mezelf halen en écht gaan ondernemen. Ik ben nu 48 en wil nog alle kansen pakken, die me worden aangeboden. Met alle eventuele gevolgen van dien: wie dan zorgt, wie dan leeft.” Hij geeft wel toe dat het geen gemakkelijke keuze was. “Toen ik mijn omgeving vertelde om van een corporate als ENGIE naar een mkb-bedrijf over te stappen, hadden sommigen zo hun bedenkingen. De bedrijfscultuur binnen HIT Profit is heel anders dan bij ENGIE. Er heerst een cultuur van vandaag beslissen en morgen anders doen, bij een corporate werkt dit het tegenovergestelde. Nu ben ik op zoek naar een mix tussen beide.”

Gedisciplineerd werken

Danny geeft aan een ambitieuze man te zijn, die constant prikkels nodig heeft. “In een omgeving met genoeg prikkels, kom ik het beste tot mijn recht. En als ik niet voldoende prikkels van buitenaf krijg, dan creëer ik ze zelf wel.” Hij lacht: “Vroeger was dat wel anders, toen was ik lang niet zo gemotiveerd als nu. Vooral niet tijdens mijn studie. Maar uiteindelijk ben ik er met een omweg, door te studeren in de avonduren naast mijn baan, toch gekomen waar ik nu sta. Zelf heb ik ondertussen geleerd dat je met discipline veel kunt bereiken. Ik sta iedere dag vroeg op. Vaak ook in het weekend en dan begin ik de dag met een workout in mijn eigen gym.”

Thuisbasis

Danny vertelt vol trots over zijn twee kinderen. Hij heeft een dochter van 16, fanatiek hockeyspeelster, en een zoon van 18 die ieder weekend gedreven op het voetbalveld staat. “Iedere zaterdag sta ik bij één van mijn twee kinderen langs het veld. Ik vind het belangrijk om deze tijd nu mee te maken. Straks gaan ze beiden uit huis en worden ze zelfstandig. Dat is ook goed, maar ik realiseer me dat deze tijd ontzettend waardevol is.” Daarnaast spendeert Danny graag in het weekend tijd met zijn vrouw, die een belangrijke rol heeft gespeeld in zijn besluit om bij HIT Profit te komen: “Zij heeft hetzelfde carrièrepad bewandeld, is nu een succesvolle ondernemer, en van haar heb ik veel zinvolle reflectie gekregen.”

Positief verrast

Danny kiest de kleuren voor zijn schilderij zorgvuldig uit. “Eigenlijk maak ik veel van mijn keuzes gebaseerd op gevoel. Je kunt je motivatie wel onderbouwen met statistieken, maar uiteindelijk moet er toch een keuze worden gemaakt ongeacht het aantal argumenten.” Op gevoel heeft Danny er ook voor gekozen om de stap te zetten. “In mijn ogen leek het erop dat er binnen HIT Profit een cultuur heerst van snelle beslissingen nemen, maar als je het bedrijf leert kennen blijkt er een goede balans te zijn tussen snel en gedegen. Wat HIT Profit mede dankzij de goede medewerkers en een stevige klantenbasis, tot nu toe heeft behaald is indrukwekkend. Ik ben in mijn eerste weken binnen het bedrijf positief verrast door de professionaliteit van het bedrijf.”

Danny Pieters

"Ik ben nu 48 en wil nog
alle kansen pakken die me
worden aangeboden."

Doelen bepalen

Er schittert twijfel in de ogen van Danny als hij naar zijn doek kijkt en hardop uitspreekt of hij HIT Profit ergens op een van de bergen neer zal zetten. “We staan op een top, maar er zijn meerdere bergen en dus keuzes en opties om naartoe te gaan. Ik kan HIT Profit nog niet in dit schilderij tekenen, want de vraag is of we allemaal op dezelfde berg zitten. Als team moeten we dezelfde focus hebben en daar werken we nu samen volop aan. Het is mijn rol om dat helder te krijgen: wat zijn onze doelen, waar staan we op de berg. Vanuit dit perspectief wil ik gaan werken, met als grootste gevolg dat mensen de verbinding vinden met elkaar. We moeten met z’n allen ergens, en daarbij in hetzelfde, geloven.” Danny heeft voor zichzelf al wel een duidelijk doel voor ogen: “Ik zou graag meer vanuit de klantenbehoefte en de markt willen gaan denken, zodat we een duidelijke en gedragen ambitie creëren, een toekomstbestendige structuur kunnen aanbrengen en onszelf blijven doorontwikkelen met als gevolg meer nieuwe proposities. Hierdoor bereiken we nog meer.”

Het vertrekpunt

Het eindresultaat van het schilderij laat zien wat er in het hoofd van Danny omgaat. “Het schilderij is geen visie, maar een vertrekpunt. De bergen staan voor de ambities en de vage berg in de verte biedt het toekomstperspectief dat nog onduidelijk is. We zitten in een transitie en moeten de bergen, oftewel doelen, nog concreter maken. We moeten niet te snel willen, maar ik ben ervan overtuigd dat we er gaan komen.” Vol trots zet Danny zijn handtekening onder zijn werk en belooft in de toekomst nog eens langs te komen om de plek van HIT Profit te visualiseren.