In de huidige situatie werken veel mensen thuis. Graag delen wij tips om ondernemers te helpen met besparen nu kantoren een lage bezettingsgraad hebben. Niet alleen in tijden van crisis zijn deze tips bruikbaar, juist ook hierna kun je flink besparen door op de juiste manier om te gaan met het energieverbruik op kantoor of in het bedrijfspand. Alle tips lees je hieronder.

Tip 1: Bespaar op de ventilatie. Deze draait wellicht ook in jouw bedrijfspand altijd op volle toeren. Echter is de snelheid waarmee de lucht ververst wordt in een gebouw ooit berekend op het aantal mensen dat tegelijkertijd aanwezig is. Als er minder mensen aanwezig zijn, hoeft er dus minder geventileerd te worden. Zo bespaar je op elektriciteit voor de motoren en hoeft er minder koude lucht opnieuw verwarmd te worden.

Tip 2: Bespaar door slim om te gaan met de koelingen. Vaak zijn er meerdere koel- en vriesmeubelen aanwezig die de hele dag door aan het koelen zijn. Staat er in deze tijd wat minder in de koelingen? Voeg er zoveel mogelijk samen en schakel de rest van de koelmeubelen uit om kosten te besparen. Zorg er uiteraard wel voor dat de koelingen niet té vol komen te staan, want er moet nog wel gekoeld worden. Deze tip is ook toepasbaar op koel- en vriescellen.

Tip 3: Bespaar op de verwarming. Springt de verwarming in het bedrijfspand nog automatisch aan, ondanks dat het nu warmer is buiten? Schakel de verwarming zoveel mogelijk uit of overweeg om de verwarming in bepaalde zones van het gebouw uit te schakelen of lager te zetten. Hiermee voorkom je onnodig stoken en dit resulteert in een flinke kostenbesparing (voor middelgrote kantoren kan dit oplopen tot € 500,- per maand!).

Tip 4: Bespaar energie door apparaten van een tijdschakeling of thermostaat af te halen. Als jouw kantoor of bedrijfspand nog (gedeeltelijk) gesloten is, kun je deze apparaten het beste op handbediening zetten en vervolgens “uit”. Zo verbruik je niet onnodig energie.

Tip 5: Bespaar energie buiten bedrijfstijd. Als wij de meetdata van een klant met ze doornemen, zijn ze vaak verbaasd hoeveel energie ze nog gebruiken als ze gesloten zijn. Dit kan wel oplopen tot 30% van het totale gebruik! Wat kun jij nu alvast doen? Loop eens een rondje door het bedrijf na sluitingstijd en kijk welke apparatuur er nog ingeschakeld is. Schakel vervolgens apparaten die onnodig aan blijven staan uit.

Tip 6: Bespaar energie door slim om te gaan met de verwarming. Hoeft de verwarming voorlopig niet aan op kantoor? Stel de verwarming dan vorstvrij in (5°C tot 10°C) en/of zet de vloerverwarming op ongeveer 15°C.

Tip 7: Bespaar energie door meerdere schakelaars te gebruiken voor de verlichting. We zien regelmatig bij bedrijven dat er maar één schakelgroep voor verlichting aanwezig is voor een hele verdieping of zelfs voor meerdere bedrijfshallen. Hierdoor staat overal de verlichting aan, zelfs wanneer er in bepaalde ruimtes geen werknemers aanwezig zijn. Dit probleem kan worden opgelost met meerdere schakelaars, zodat de verlichting per (deel van de) ruimte kan worden ingeschakeld. Vervolgens kan middels aanwezigheidsdetectie de verlichting bij afwezigheid automatisch uitgeschakeld worden.