Nieuws

Energiebespaartip: Koeling van serverruimte

By juli 6, 2020 No Comments

Servers mogen natuurlijk niet te warm worden en daarom worden serverruimtes gekoeld. Vaak wordt de temperatuur op 20°C ingesteld. Waarom? Vermoedelijk omdat men denkt aan kamertemperatuur. In de praktijk blijkt zo’n lage koeltemperatuur vaak niet nodig.

Recentelijk kwamen we dit ook tegen in een bedrijf dat het aantal servers sterk had teruggebracht nadat ze over waren gestapt op Cloud computing. Ook dat is een voorbeeld waarbij een koeltemperatuur van 20°C niet meer nodig is.

Bij 20°C zal alle warmte actief “weggekoeld” moeten worden, terwijl bij 25°C een deel van de warmte vanzelf zal wegvloeien naar de aangrenzende ruimtes. De airco hoeft dan minder hard te werken en daardoor bespaar je elektriciteit.

Je IT-beheerder kan in de specificaties opzoeken hoe warm de onderdelen zelf mogen worden en via een management applicatie achterhalen welke temperatuur maximaal wordt bereikt (de temperatuur in de servers zelf zal altijd hoger zijn dan de ruimtemperatuur). Blijft deze temperatuur ver onder het maximum, dan kun je de airco op een hogere temperatuur instellen. Het onderdeel waar het verschil tussen huidige en maximale temperatuur het kleinst is, is daarin natuurlijk leidend. Je kunt de ruimtetemperatuur ook met kleine stapjes verhogen om het effect op de temperatuur van de servers te monitoren.

Deze actie kost tijd om de temperaturen te controleren en de thermostaten goed in te stellen, maar levert een forse energiebesparing op.

Leave a Reply