Het tropische weer van deze dagen zorgt ervoor dat er 10% meer stroom wordt verbruikt dan gemiddeld. Dit komt omdat de airconditioning en ventilatoren op volle toeren draaien. Maar hoe bespaar je nu energie tijdens deze warme dagen?

We geven je 5 tips:

Tip 1. Slim ventileren: houd bij tropische temperaturen ramen en deuren zoveel mogelijk gesloten en beperk het temperatuurverschil tussen binnen en buiten bij voorkeur tot 5 graden.

Tip 2.
Ventilator versus airco. Een ventilator verbruikt veel minder energie en draagt minder bij aan het broeikaseffect. Volgens Milieu Centraal verbruikt een airco gemiddeld tussen de 160 en 430 kWh per jaar. Een ventilator verbruikt ongeveer 15 kWh per jaar. Dat is dus een stuk energiezuiniger. Vind je de verkoeling van een ventilator niet voldoende? Zorg dan dat je de temperatuur van de airco niet te laag zet en houd rekening met de stelregel van 5 graden verschil tussen binnen en buiten.

Tip 3.
Nachtventilatie: ventileer het kantoorpand ’s nachts met verse buitenlucht. Hierdoor koelt het gebouw af, waardoor de binnentemperatuur overdag minder hoog oploopt en dus minder koeling nodig is.

Tip 4. Verhoog de luchtcirculatie. Warme lucht stijgt omhoog. Met airco of ventilatie blaas je die lucht weer naar beneden. Wanneer je afzuiging van de ventilatie hoger zet zorgt dit automatisch voor een verse en koelere luchtstroom.

Tip 5. LED verlichting. Zorg dat in kantoorruimtes die je niet gebruik het licht niet brand. En vervang gloeilampen door LED verlichting. Die geven minder warmte af, waardoor een airco of ventilator minder hard hoeft draaien om het pand koel te houden.

Leave a Reply